Huis opeten zorginstelling

Geld lenen kost geld

Huis opeten en eigen bijdrage zorginstelling

U kunt ervoor kiezen een deel van der overwaarde uit uw woning op te nemen. Men doet dit vooral om wat meer te besteden te hebben of om leuke uitgaven mee te doen. Dit kan een verstandige keuze zijn, want heeft u er bijvoorbeeld al over nagedacht wat er kan gebeuren als het geld in de stenen blijft zitten?

U denkt er liever niet aan, maar wat gebeurt er als u onverhoopt in een zorginstelling terecht komt? Als u dan nog veel overwaarde van uw huis heeft dan gaat u een hogere eigen bijdrage per maand aan de zorginstelling betalen. Dit kan oplopen van een paar honderd euro per maand tot een paar duizend euro per maand. Het kan mogelijk zijn voor die tijd een gedeelte van uw vermogen te besteden of bijvoorbeeld te schenken. Bespreek met een van onze gespecialiseerde adviseurs wat het beste past bij uw situatie.

U verblijft permanent in een zorginstelling 

Gaat de woning naar Box 3 als u permanent naar een verzorgings- of verpleeghuis gaat? Gedurende de eerste 2 jaar niet, ook niet zolang de woning te koop staat. Hierna wordt de woning wel overgeheveld naar box 3 omdat u de woning niet meer gebruikt voor eigen bewoning. Ook als u de woning alvast over doet aan de kinderen om erfbelasting te voorkomen dan valt het gebruikersrecht in box 3.

Let op: de heffingsgrondslag voor de eigen bijdrage kijkt altijd naar uw vermogen van twee jaar terug.

Berekenen